

Preparat Solgara zawiera świeży standaryzowany ekstrakt z owoców Acai. Owoce Acai charakteryzuje ogromny potencjał antyoksydacyjny – zawiera znacznie więcej silnie aktywnych antyoksydantów niż w czerwonych winogronach i nawet 30 krotnie więcej niż w czerwonym winie. Ta super jagoda swoje właściwości i działanie zawdzięcza wyjątkowemu składowi i warunkom klimatycznym, w których rośnie.
Preparat Solgara zawiera świeży standaryzowany ekstrakt z owoców Acai.
Owoce Acai rosną w głębi lasów deszczowych w dorzeczu Amazonki. Mieszkańcy tych regionów uważają ten owoc za składnik niezbędny dla zdrowia i zachowania sił witalnych. Owoce Acai charakteryzuje ogromny potencjał antyoksydacyjny – zawiera znacznie więcej silnie aktywnych antyoksydantów niż w czerwonych winogronach i nawet 30 krotnie więcej niż w czerwonym winie. Ta super jagoda swoje właściwości i działanie zawdzięcza wyjątkowemu składowi i warunkom klimatycznym, w których rośnie. Przede wszystkim owoce Acai są źródłem energii, zawierają ok 60 % kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i 11% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W skład wchodzą również trzy rodzaje fitosteroli oraz duża zawartość białka, w którego spektrum zidentyfikowano 19 aminokwasów egzogennych. Owoc wyróżnia się też wysoką zwartością błonnika pokarmowego przy małej zawartości cukrów prostych. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A i E – w sposób naturalny współpracuje z zawartością tłuszczów w tych owocach. Wykryto również witaminy z grupy B i składniki mineralne (magnez, miedź, cynk, mangan, selen, krzem). Według naukowców owoce zawierają wiele niezidentyfikowanych dotąd substancji, jednak najważniejszy jest ogromny potencjał antyoksydacyjny polifenoli w nich zawartych. Całkowita zawartość związków fenolowych w owocach Acai jest wysoka (328 mg/100g) i pozwala zapewnić pełną ochronę antyoksydacyjną organizmu. Codziennie jesteśmy narażeni na szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu – wolnych rodników. Powszechnie wiadomo, że wolne rodniki są czynnikiem powodującym wiele chorób cywilizacyjnych: artretyzm, nowotwory, choroba niedokrwienna serca. Wolne rodniki są również odpowiedzialne za procesy starzenia komórek i tkanek całego organizmu. Głównym działaniem jagód Acai jest ich zdolność do usuwania wolnych rodników oraz hamowaniu oksydacyjnego procesu niszczenia komórek. Zatem aktywne przeciwutleniacze zawarte w Acai mogą wzmocnić możliwości obronne całego organizmu. Z tego wynika również ich podstawowe działanie przeciwnowotworowe. Uważa się, że owoce Acai wykazują właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych i wspomagają walkę z rakiem. Ogromne znaczenie ma tu działanie na poziomie komórkowym.
Dodatkowo stwierdzono, że szybko wchłaniające się związki występujące w Acai mogą pozytywnie wpływać na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Natomiast zawarte w nich tłuszcze i fitosterole wspomagają regulację poziomu cholesterolu, a polifenole hamują odkładanie się cholesterolu w naczyniach. Bogaty skład owoców zapewnia cały szereg dodatkowych korzyści takich jak: niszczenie bakterii E.coli w układzie moczowym, poprawa wytwarzania witaminy D w skórze pod wpływem słońca, wzmacniania mięśnia sercowego i ścian naczyń krwionośnych, ochrona wzroku przez hamowanie degeneracji rogówki (karotenoidy i luteina), wspomaganie regulacji poziomu cukru we krwi, poprawa procesu trawienia (polifenole – zapobiegają chorobie wrzodowej i refluksowi), odżywianie mózgu.
Do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej mógłby konkurować z owocami Acai.
Wskazania:
działania antyoksydacyjne
profilaktyka przeciwnowotworowa
poprawa funkcjonowania mózgu
regulacja poziomu cukru we krwi
Dawkowanie: 2 kapsułki dziennie
Opakowanie: 50 kapsułek
Zapewnia kurację: 25 dni
Skład:
Dwie (2) kapsułki zawierają:
Ekstrakt z Acaí 150 mg
(Euterpe oleracea) (owoce)
(ekstrakt 20:1, równowartość 3000 mg sproszkowanych nieprzetworzonych jagód)
Naturalne substancje pomocnicze:
Otoczka kapsułki żelowej (żelatyna, glicerol roślinny)
Stabilizator: Żółty wosk pszczeli
Barwnik: karmel
Emulgator: Lecytyna sojowa, olej sojowy
Substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu